Je prijs verhogen zonder klanten te verliezen?
Kies voor je juiste strategie!
Door de huidige economie is het belangrijk om even stil te staan bij je huidige prijzen. Veel producten en diensten zijn duurder geworden door de inflatie of veranderingen in het aanbod en de vraag. De vraag is daarom; hoe stel ik de juiste prijs op waarmee ik al mijn kosten dek (de kostprijs), er zelf ook nog wat aan overhoud en zonder dat ik hierdoor het risico loop om klanten te verliezen?
Als je ervoor kiest om je eigen prijzen te verhogen zijn er verschillende trucjes die je kunt toepassen om geen klanten te verliezen en sommige klanten juist in het zonnetje te zetten. Op die manier kun jij een prijs hanteren waarmee je alle kosten dekt plus er zelf nog iets aan overhoudt en hebben jouw klanten het gevoel dat ze goed worden behandeld en een eerlijke prijs betalen! In deze blog zetten wij wat ideeën op een rij die jou kunnen helpen bij het bepalen van de juiste strategie.
1. Maak gebruik van verschillende prijzen
Veel ondernemers denken dat ze voor hetzelfde product of dienst altijd dezelfde prijs moeten hanteren. Maar hier valt veel meer uit te halen! Denk bijvoorbeeld eens aan prijzen op verschillende dagen of tijdstippen! Zo heeft de NS verschillende prijzen voor spits en daluren, feestdagen of weekenden. Daarnaast is het mogelijk je prijs aan te passen aan de doelgroep. Dit zijn bijvoorbeeld speciale prijzen voor kinderen, studenten of juist ouderen. Tot slot is het natuurlijk verstandig om terugkerende klanten te belonen met bijvoorbeeld gereduceerde prijzen of gratis extra’s. Op deze manier heb je een grote kans dat klanten terug blijven komen!
2. Maak gebruik van extra’s
We hebben het hierboven reeds kort benoemd. Naast het spelen met je prijs kun je ook je waardering uiten door bepaalde klanten te voorzien van leuke extra’s! Denk hierbij aan een gratis accessoire, een extra service of persoonlijke aandacht. Door extra’s te geven in plaats van korting voorkom je bovendien grote wisselingen in je prijzen. Want wat gebeurt er als je jouw vaste klant de ene keer 10% korting geeft en daarna 5%? Ondanks je goede bedoelingen valt het voor de klant dan wellicht tegen. Hierdoor kan jouw goede bedoeling juist een tegenovergesteld effect krijgen.
3. Meerdere producten? Probeer pakketprijzen!
Ben jij een ondernemer die verschillende producten of diensten aanbiedt? Denk dan eens na over het aanbieden van pakketprijzen. Wat is je huidige opbrengst per product en zijn er wellicht producten die interessant kunnen zijn om als pakket aan te bieden tegen een gereduceerde prijs? Het voordeel van het aanbieden van pakketten is dat klanten meteen de kans krijgen om ook andere producten of diensten van jouw bedrijf te proberen. Wanneer het product hen bevalt zullen zij hiervoor terug komen. Daarnaast is het een optie om gratis samples weg te geven bij aankoop van een product zodat klanten alsnog beide producten kunnen ervaren.
4. Psychologische prijzen
Een bekende truc bij het bepalen van de juiste prijs is het gebruik van de magische getallen. Deze magische getallen houden in dat je jouw prijzen laat eindigen op 5, 7 of 9. Zo kun je beter een prijs hebben van €11.99 dan €12.00. Onderzoek heeft namelijk vastgesteld dat deze prijzen de omzet met gemiddeld 24% verhogen in vergelijking met prijzen die op een even nummer eindigen. Daarnaast blijkt het dat onze hersenen een bedrag makkelijker naar beneden afronden dat dat deze naar boven worden bijgesteld. Zeker iets om over na te denken dus!
Zoals je ziet zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen om met je prijs te spelen. Wel is het belangrijk om grote prijsschommelingen te voorkomen, dit schetst namelijk een minder betrouwbaar beeld en kan een negatief effect hebben op het behoud van je huidige klanten. Ga altijd goed na welke strategie bij jouw bedrijf past. Natuurlijk is het altijd mogelijk om meerdere strategieën met elkaar te combineren!