Informer Online Magazine Editie 3 - 2024 | Page 32

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp'ers. Dit is een cruciale verandering die zowel zelfstandigen als opdrachtgevers direct raakt. In deze blog leggen we uit wat deze strengere handhaving precies inhoudt, welke veranderingen je kunt verwachten en hoe je je kunt voorbereiden op deze nieuwe situatie.

Ben jij nog wel ZZP’er in 2025?

Alles wat je moeten weten over de nieuwe regels

Strengere handhaving vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 heft de Belastingdienst het handhavingsmoratorium op, wat betekent dat zij direct gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit besluit is genomen om de balans op de arbeidsmarkt te herstellen en oneerlijke concurrentie en ongelijkheid in arbeidsvoorwaarden tegen te gaan​. De Belastingdienst kan dan bij controles boetes opleggen en naheffingen doen, met terugwerkende kracht tot maximaal vijf jaar. Dit kan vooral problematisch zijn voor bedrijven en zelfstandigen die nog onvoldoende voorbereid zijn op deze verandering​.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer een zzp'er in naam als zelfstandige werkt, maar in de praktijk dezelfde rechten en plichten heeft als een werknemer. Dit kan voordelig zijn voor opdrachtgevers, omdat ze hierdoor minder sociale lasten en verplichtingen hebben, maar het kan ook riskant zijn voor de zzp'er, die bijvoorbeeld geen recht heeft op sociale zekerheid zoals ziekteverlof​.

Praktische voorbeelden

Hieronder volgen enkele concrete situaties die het verschil duidelijk maken tussen een echte zelfstandige en een schijnzelfstandige:

Webdesigner

  • Echte zzp’er: Werkt voor verschillende klanten, bepaalt zelf zijn werkuren en tarieven, en gebruikt eigen software en apparatuur. De opdrachten variëren in complexiteit en stijl, en de webdesigner is verantwoordelijk voor het gehele project van concept tot oplevering.

  • Schijnzelfstandige: Werkt continu voor één marketingbureau, volgt vaste instructies van de klant zonder veel creatieve vrijheid, en gebruikt de software van het bureau. De uren en tarieven worden bepaald door het bureau, dat ook de facturatie regelt.