Tip 2: Doe altijd de btw-aangifte, ook als je geen omzet had
Je hebt je aangemeld als ondernemer, maar gaat ervan uit dat je vrijgesteld bent voor de btw. Of je hebt in het afgelopen kwartaal geen omzet gedraaid.
Toch moet je altijd btw-aangifte. Bekijk daarom altijd goed wat er in de brieven van de Belastingdienst staat. En staat er een btw-aangifte klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan moet je deze indienen. Zo voorkom je verrassingen.
Ook als je je hebt aangemeld voor de kleineondernemersregeling moet je in veel gevallen nog steeds btw-aangifte doen. Want de kleineondernemersregeling gaat niet meteen in.
Een inschrijving bij de KVK maakt je nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daar gelden andere eisen voor. Met de OndernemersCheck controleer je of je de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer óf als particulier moet invullen.
Moet je aangifte doen? En weet je niet precies hoe? Kijk de webinar Invullen aangifte inkomstenbelasting 2023 voor zzp’ers terug.
Aangifte inkomstenbelasting doen?
Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
ad
Tip 3: Zorg dat je administratie op orde is
Als ondernemer ben je natuurlijk vooral druk met je bedrijf. Misschien denk je niet aan je administratie. En is het voordat je het weet alweer tijd om btw-aangifte of aangifte inkomstenbelasting te doen. Naast herinneringen aan de deadlines, helpt het ook om je administratie goed op te zetten én bij te houden.
Een geordende administratie maakt het invullen van je btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting een stuk makkelijker. Lukt het je niet om dit zelf te doen? Of doe je dat liever niet? Kijk dan of een goed boekhoudpakket of een boekhouder je hierbij kan helpen. Dat brengt kosten met zich mee, maar die zijn aftrekbaar. En natuurlijk is een goede boekhouder of fiscaal dienstverlener op de hoogte van de belastingregels en aftrekposten.