Fonds 1818 geeft niet alleen geld,
maar denkt ook met de aanvragers mee
Hoe geef je mensen die met wind tegen door het leven gaan een steuntje in de rug? Wat hebben buurtgenoten nodig om elkaar niet straal voorbij te lopen, maar naar elkaar om te zien? Hoe kun je een grauwe wijk tot bloei laten komen? Elke dag ontvangt Fonds 1818 plannen van organisaties en bewoners die wel raad weten met dit soort vragen. Veel van deze plannen kunnen worden uitgevoerd dankzij de donaties van Fonds 1818, het regionale vermogensfonds dat oude wortels heeft, maar midden in de maatschappij staat.
Om maar eens met die wortels te beginnen: hoe oud zijn die? We vragen het aan Fonds 1818-directeur Sanne ten Bokkel Huinink. “Als we echt teruggaan naar de basis, dan is het antwoord bijna tweeënhalve eeuw oud. Op 16 november 1784 werd namelijk de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen opgericht. Hieruit ontstond onder andere de Haagse Nutsspaarbank. En uit die bank is Fonds 1818 weer voortgekomen. Het jaar 1818 verwijst naar het oprichtingsjaar van de bank, het fonds zelf is een stuk jonger, ruim dertig jaar.”
Fonds 1818 erfde niet alleen het vermogen van de Haagse Nutsspaarbank; in de doelstellingen van het fonds klinkt ook de eeuwenoude ‘Nutsgedachte’ door. Sanne: “Kort gezegd luidt die: bijdragen aan het welzijn van mens en maatschappij en streven naar gelijkwaardigheid. Daarmee verwoord ik meteen de kern van ons donatiebeleid. Het maakt de cirkel heel mooi rond.”
Tekst: Sanne de Maijer
Met het rendement op het vermogen kan Fonds 1818 projecten steunen in negentien aaneengesloten gemeenten in Zuid-Holland, waaronder de steden Den Haag, Leiden, Delft en Zoetermeer. Of het nu gaat om een grote maatschappelijke organisatie die een donatie van 100.000 euro aanvraagt of een groepje bewoners dat met 250 euro iets wil betekenen voor de buurt: Fonds 1818 is er voor mooie plannen in alle maten. Jaarlijks besteedt het fonds circa 10 miljoen euro aan deze donaties.
“Onmisbaar in alle projecten die wij steunen is de rol van de vrijwilliger”, benadrukt Sanne. “In een sterke samenleving zijn mensen betrokken en bereid om zich belangeloos in te zetten. Fonds 1818 hecht grote waarde aan de inzet van vrijwilligers die helpende handen uitsteken en anderen aansteken met hun enthousiasme.”
Als we het hebben over helpen en enthousiasmeren, dan doet Fonds 1818 dat niet alleen met het geven van geld. “We denken ook met onze aanvragers mee. Onze projectadviseurs, die allemaal hun eigen gemeenten onder hun hoede hebben, andere collega’s, ikzelf: we blijven niet achter onze computers zitten, maar we trekken ons werkgebied in om projecten te bezoeken en initiatiefnemers en vrijwilligers te ontmoeten. Ook organiseren we trainingen, spreekuren en bijeenkomsten.” Sanne vervolgt: “Het is natuurlijk geweldig om aanvragers blij te kunnen maken met geld, maar voor ons zit het echte werkplezier in de gesprekken. Mensen spreken die goed willen doen, en hen een stapje op weg helpen door mee te denken over de mogelijkheden – dat geeft enorm veel energie.”
De onmisbare rol van vrijwiligers