Duurzaam ondernemen met een beetje hulp van de belastingdienst

Voor de ondernemers in Nederland gaat er veel veranderen de komende jaren. Halverwege de zomer heeft de Europese Unie namelijk een ambitieus klimaatplan gepresenteerd. De bedoelingen zijn goed, een gezondere wereld is absoluut een fijnere plek om te leven, maar heel veel ondernemers maken zich zorgen wie de rekening gaat betalen.

Innovatie heeft vaak een hoge aanschafprijs. En heel vaak is innovatieve techniek in de beginfase alleen in het duurdere segment te koop. De eerste elektrische auto’s waren duur, en werden voornamelijk door directeuren en managers gekocht (of geleaset.) Maar nu we een jaar of 8 verder zijn, is het elektrisch rijden een stuk betaalbaarder geworden, en zijn er zelfs al aantrekkelijk geprijsde elektrische transportbussen te koop.

Toch is het voor veel ondernemers nog een financieel lastige puzzel om deze vooruitstrevende technieken aan te schaffen, en daarom steekt de belastingdienst een klein handje toe.

Hoe helpt de belastingdienst mee?

Naast de gebruikelijke investeringsaftrek (tot 28% extra aftrek van de investering) kan voor deze investeringen beroep gedaan worden op de MIA (Milieu Investerings Aftrek) en VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen.) Hierdoor wordt de extra fiscale aftrek groter en hoeft er minder belasting betaald te worden over de winst.

Hoe werkt dit?

Als u een investering doet die op de milieu investeringslijst staat en daarom in aanmerking komt voor de MIA, moet de investering geregistreerd worden. Hiervoor heeft u een e-herkenning nodig. Aan de hand van de registratie kan de MIA in de aangifte Inkomstenbelasting verwerkt worden. Afhankelijk van het soort investering kan de extra aftrek tot 12% van de investering bedragen. Op de website van het RVO is de informatie precies na te lezen.

Een voordeel van de nieuwe technieken blijft vaak onderbelicht. Omdat de wettelijke eisen voor de uitstoot (bijvoorbeeld uitstoot van CO2) streng zijn, moeten deze investeringen zuinig in gebruik zijn. De operationele kosten zijn dus laag. En zeker op de langere duur zijn deze investeringen dus aantrekkelijker dan ouderwetse technieken.

Jan-Gerrit Heijenk

J.G. (Jan-Gerrit) Heijenk, is directeur van deADVISEUR.nu en [email protected] Nederland. Sinds 1992 werkt hij in de accountancy en advisering voor het MKB en ZZP’ers. In zijn vrije tijd en om te netwerken, speelt hij golf.

Social share